De theorie
Om een beter inzicht te krijgen in de complexiteit van de wortelkanaalbehandeling is enige theorie vereist.
Een tand bestaat uit een zichtbare tandkroon en een tandwortel die voor de verankering zorgt in het kaakbot. Ter hoogte van de apex of wortelpunt komt er een zenuw en bloedvat de tand binnen die doorlopen over de ganse wortel (wortelkanaal) tot aan de pulpakamer op de bodem van de tandkroon. Dit is het meest levende deel van een tand.
Als bij uitgebreid tandbederf de bacterien de pulpakamer bereiken, zal deze als natuurlijke reactie beginnen te ontsteken (pulpitis). Dit gaat meestal samen met veel tandpijn, maar het kan echter ook zonder pijn. Uiteindelijk zal de tandzenuw afsterven ten gevolge van de langdurige ontsteking (tandnecrose) en ontstaat er een ontsteking van de weefsels rondom de wortelpunt van de tand. Deze wortelpuntontsteking kan lange tijd praktisch asymptomatisch blijven. Echter in periode van stress of oververmoeidheid kan er een abces onstaan die gepaard gaat met zwelling (dik gezicht) en heel veel pijn.
De behandeling
Het doel van de endodontische behandeling is het voorkomen van bacteriële kolonisatie van de pulpa. Indien dit reeds heeft plaatsgevonden is het de bedoeling om alle bacteriën en geïnfecteerde weefsels te verwijderen/desinfecteren. Indien het wortelkanaalstelsel schoon is en blijft zal de wortelpuntontsteking vanzelf genezen.
Eerst en vooral wordt de tand verdoofd, waardoor de verdere behandeling in de meeste gevallen pijnloos verloopt. Nadien zal de tandarts al het tandbederf verwijderen en een mooie directe toegang maken tot de pulpakamer en de wortelkanalen. Ook wordt de tand geïsoleerd van de rest van de tandboog met behulp van een rubberdam.
Nu kan de eigenlijke reiniging van het wortelkanaalstelsel beginnen.
Tijdens de verdere wortelkanaalbehandeling wordt al het pulpaweefsel in de pulpakamer verwijderd. Vervolgens worden de wortelkanalen geprepareerd met flexibele vijlen en overvloedig gedesinfecteerd met een spoelmiddel. Na mechanische reiniging en chemische desinfectie worden de wortelkanalen gedroogd en vervolgens opgevuld en hermetisch afgesloten met een rubberachtig vulmateriaal.
De ganse procedure is een minutieus werkje. De behandeling duurt dan ook vrij lang. Afhankelijk van het aantal wortelkanalen en de moeilijkheidsgraad kan dit variëren van 45min tot 2uur. Soms zijn meerdere afspraken nodig.
Na de behandeling van de wortelkanalen is nog een definitieve restauratie van de kroon noodzakelijk. De tandarts zal met u de mogelijkheden voor duurzaam en esthetisch herstel bespreken (tandvulling, kroon,…). In het geval er sprake is van een wortelpuntontsteking dient de genezing van het kaakbot na de behandeling radiologisch opgevolgd te worden.
Animatie video Wortelkanaalbehandeling
Herbehandeling
Soms kan een reeds ontzenuwde tand problemen veroorzaken door achtergebleven bacteriën of reïnfectie. In dat geval kan een herbehandeling aan de orde zijn. Hierbij wordt de oude wortelkanaalvulling verwijderd. Dit verwijderen kan technisch heel moeilijk zijn. De verdere procedure eens wortelkanaalvullling verwijderd is, verloopt identiek als bij de gewone behandeling.
Napijn
Na de endodontische behandeling kan er eventueel wat napijn optreden, dit voornamelijk wanneer men reeds pijn had voor de behandeling. De napijn kan enkele dagen aanhouden en is met een gewone pijnstiller te bestrijden. De tandarts zal u de nodige pijnmedicatie voorschrijven. Uitzonderlijk is een bijkomende antibioticakuur nodig. In geval van zwelling dient u steeds contact op te nemen met de tandarts.