>
+32 58 51 55 28 Maak een afspraak

Preventie

Een regelmatige gebitscontrole en een goede mondhygiëne vormen de basis in het behoud van gezonde tanden en een gezond parodontium (of steunweefsel) van de tanden.

Mondonderzoek

Best wordt er halfjaarlijks door de tandarts een mondonderzoek uitgevoerd.

Tijdens het initiële mondonderzoek kijkt de tandarts met een spiegel en een sonde naar de tanden, het tandvlees, de tong,…

Op deze wijze kan de tandarts de mondhygiëne beoordelen en zien of er gaatjes in de tanden zijn, of er tandsteen aanwezig is, of het tandvlees gezond is,...

Radiologie

Om het mondonderzoek te verfijnen kan de tandarts bijkomende röntgenbeelden van de tanden nemen.  Deze zijn onontbeerlijk in het beoordelen van oude tandvullingen en in het vroegtijdig opsporen van bepaalde aandoeningen zoals tandcariës (of tandbederf), ontstekingen, wijsheidstanden-, kaakgewrichtsproblematiek,… of in het opvolgen van de tandwisseling of van een specifieke behandeling.

De tandarts kan hierbij kiezen tussen intrabuccale rx’en (kleine fotootjes) of een panoramische opname (OPG) van de gehele kaak, dit telkens naargelang de indicatie.

De tandarts bespreekt met de patiënt op het eind van het mondonderzoek de nodige tandzorgen en stelt samen een behandelplanning op.

Bij het vaststellen van een ontoereikende mondhygiëne worden poetsinstructies en aangepaste tips gegeven voor een betere mondverzorging, eventueel in combinatie met voedingsadvies en/of rookstopadvies wanneer nodig (tandenknarsen, gevoelige tanden, droge mond, gebitsslijtage, tanderosie).

Tips voor een goede tandhygiëne, poetsinstructie en informatie omtrent veel voorkomende aandoeningen vindt u terug onder Patiënteninfo.

Tandsteen verwijderen

Tijdens de tandreiniging wordt alle tandsteen en tandplak professioneel verwijderd. Dit is essentieel in de preventie van tandvleesproblemen, zoals gingivitis en parodontitis.

De tandreiniging gebeurt net zoals het mondonderzoek best halfjaarlijks. Nadien worden de tanden gepolijst met een borsteltje of rubbercupje in combinatie met een polijstpasta.

Dankzij de polijstbehandeling verdwijnen oppervlakkige tandverkleuringen.

Kinderen

Controle

Controle

Een kind neem je best een eerste keer mee naar de tandarts vanaf twee jaar, om het gewoon te maken aan de tandarts en de praktijk. Plan dit het best samen met uw controlebezoek. 

Het is van belang om de tanden van je kind grondig te poetsen en regelmatig bij de tandarts op controle te gaan. Een zesmaandelijkse tandcontrole vanaf 3 jaar wordt aangeraden. 

Zo groeit er een vertrouwen dat zijn nut zal bewijzen op het ogenblik dat het kind een behandeling moet ondergaan.

Sealen van kiezen

Sealen van kiezen

Blijvende kiezen kunnen diepe groeven en putjes hebben in de kauwvlakken die moeilijk te poetsen zijn. Deze zijn moeilijker te poetsen en zijn zo vatbaarder voor het ontstaan van gaatjes. Soms adviseert de tandarts  bij uw kind in dit geval het gebit extra te beschermen door preventief de kiezen te verzegelen (of sealen). Hierbij wordt een kunststoflak (vernislaagje) aangebracht  over de groeven en putjes op het kauwoppervlak. Dit gebeurt meestal juist op het moment dat de kiezen volledig zijn doorgebroken, want dan is de kans op gaatjes het grootst.  Deze preventieve behandeling gebeurt uiteraard zonder verdoving.